Over Pier Taylor

Pier Taylor (Amersfoort, 1979) is een communicatie en informatie ontwerper. Pier biedt ontwerp-strategisch advies voor identiteit en orientatie ontwerp, merkpresentie, huisstijl cohesie en beheer. Hij maakt grafische en interactie ontwerpen en helpt als redactioneel ontwerper met content ontwikkeling.
Portfolio voorbeelden zijn:

design systemen voor de implementatie van website en app componenten, richtlijn en documentatie ontwikkeling (mediakunst.net);
• redactionele vormgeving en beeldredactie van zowel print- als webpublicaties (Snelweg Verhalen);
• informatie ontwerp en dynamische data visualisatie (LIMA infographics);
• tentoonstellingsontwerp, ruimtelijk en online
(De Mobilist);
• locatie informatie systemen, plek- en webnavigatie (Sonse Heide A50 verzorgingsplaats).


Curriculum Vitae 2000-2009


Pier Taylor (Amersfoort, 1979) heeft een masterdiploma Design Culture studies

behaald aan de ZHdK, Zurich University of the Arts, Zwitserland, en een bachelor-

diploma Grafisch Ontwerpen van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. In 2000 loopt hij drie maanden stage bij René Knip in Amsterdam. Na zijn studie in Arnhem werkt hij vanaf 2001 in de reclame en doet hij grafisch ontwerp bij MINT. Tijdens zijn vijf jaar bij MINT in Arnhem werkt hij onder andere voor congrescentrum Het Hoofdkwartier, de Nederlandse Spoorwegen, de Landelijke Studenten Vakbond, universiteiten en hogescholen, en aan publiciteitscampagnes en tentoonstellingsontwerp voor musea, waaronder voor het Kröller Müller, Coda en De Verbeelding. Met MINT geeft hij lezingen over het studiowerk, waaronder bij Zefir7, werk dat ook aandacht krijgt van designtijdschriften als Items. De Grafische Cultuurstichting roept twee van zijn boekontwerpen uit tot de Best Verzorgde Boeken van Nederland, in 2003 en 2005.

In 2005 initieert en organiseert Pier het EN/EN symposium in Het Hoofdkwartier in Arnhem. Datzelfde jaar initieert hij het symposium Gated Community, Fear Machine or Safe Home? bij ArtEZ in Arnhem. In 2006 begint Pier met het lesgeven van ‘Redactioneel Ontwerpen’ bij ArtEZ. Daarnaast begint hij in 2006 parttime bij het Zwitsers Design2context Instituut van de ZHdK met de masteropleiding Design Culture onder leiding van professor Ruedi Baur. Naast lesgeven en cultuurstudies blijft hij ontwerpen. In Zwitserland werkt hij als ontwerper en redacteur aan universitaire projecten. In Nederland, in 2007 produceert hij, alsook ontwerpt hij, de publicatie Kunstwerken en Kunstwerken voor de provincie Gelderland. Hij ontwerpt verder in samenwerking met G.A.N.G. een snelwegmuseum op een aanhanger dat een Rijkswaterstaat Routepluim wint. Vanaf 2008 werkt Pier bij huisstijlstudio Koeweiden Postma in Amsterdam als ontwerper. Eerst freelance op de nieuwe identiteit van het bedrijf Getronics, daarna een half jaar in dienst. Hij ontwerpt aan de merkarchitectuur strategie van uitgeverij Kluwer, maakt merkrichtlijnen voor Start People en de visuele identiteit van brandconsultancy VIM Group. In deze functie doet hij ervaring op met ontwerpsystemen voor grote organisaties. In 2008 publiceert uitgeverij Lars Müller het visuele essay Des-/orientierung (nr.1), ontwikkelt in samenwerking met Ulrike Felsing aan de ZHdK. In 2009 is hij namens de ZHdK uitwisseldocent Multilingual Typography aan de universiteit van Nanjing, China.

Curriculum Vitae 2009-2023


Ontwerppraktijk
Na zijn masteropleiding in 2009 start Pier zijn eigen bedrijf dat zich richt op informatie- en redactioneel ontwerp, web- en ontwerpsystemen. Hij werkt voor opdrachtgevers als LIMA, Fiber Space en Waag Society, veel voor musea, voor Rijkswaterstaat, voor het Ministerie van Cultureel Erfgoed, voor provincies en gemeenten. Als informatieontwerper voor cultuur- en overheids-organisaties doet hij ervaring op met erfgoedprojecten, digitale archieven, uitgeven, weboriëntatie en pleknavigatie projecten. In 2012 reikt de Nederlandse Boekverkopersbond een Zilveren Tulp uit aan de door hem vormgegeven geïllustreerde roman Snelweg Verhalen. Zijn informatieontwerpen voor een verzorgingsplaats aan de A50, een project in samenwerking met kunstenaar Marcel Smink en Kunstloc Brabant, zijn bij de Duitse Red Dot Design Awards uitgeroepen tot Best of the Best. In 2012 begint Pier als grafisch ontwerper voor LIMA in Amsterdam te werken. Dat zal een langdurige samenwerking blijken. Daarover onderaan meer. In 2013 wordt hij partner bij de creatieve hub Open Coöp in Amsterdam-Noord en is hij lid van de SEiSMiC-werkgroep van Platform31 waar hij namens de Open Coöp workshops over innovatie en waardeherverdeling leidt. In 2014 en 2019 ontwerpt Pier voor het Waag Society Creative Care Lab en ontwikkelt hij samen met Waag Society directeuren Sabine Wildevuur en Dick van Dijk ‘The People Value Canvas.’ Het is een workshop tool voor leeftijd-gebaseerde-transities product onderzoek. Ook ontwerpt hij de vergezellende publicatie Connect, design for a empathic society. Pier ontwerpt freelance projecten, waaronder een identiteit en een website redesign voor Fiber Space (inmiddels vervangen), een publiek programma en populair digitaal kunstfestival in Amsterdam. In 2016 winnen Pier en industrieel ontwerper Gidus Hopmans samen een pitch om grootschalige informatiebakens te ontwerpen voor de provincie Gelderland. Ze zijn onderdeel van de omgevings-branding van de Food Valley Innovatiestrook Ede-Wageningen, een Nederlands topsectoren initiatief. Pier publiceert de verslaglegging in TMG, Tijdschrift voor Mediageschiedenis Vol 19, No 2 (2016). Het lettertype ontwerp Devoid van Pier werd in 2019 gepubliceerd door Monotype MyFonts. Vanaf 2020 tot op heden werkt Pier voor Orkest De Ereprijs in Apeldoorn. Voor het orkest doet hij design strategie, de huisstijl en publiciteitvormgeving. Een nieuwe ereprijs.nl website is gepland voor 2024. 

LIMA
Van 2012 t/m 2023 werkt Pier freelance aan de merkstrategie, logo(-s) en huisstijl, en het systeemontwerp van diensten en producten van LIMA. LIMA conserveert en distribueert de internetkunst, videokunst en installatiekunstwerken in grote museumcollecties in Nederland, alsmede voor de Rabobank en de Nederlandse overheid. Gedurende zijn tijd met LIMA is het instituut uitgegroeid tot de wereldleider op het gebied van mediakunstconservering en wordt het erkend als een van de meest innovatieve digitale erfgoed organisaties van Nederland. Activiteiten bij LIMA zijn ontwerpstrategie en -implementatie, UI en UX ontwerp, grafische, redactionele en huisstijl ontwerpen voor LIMA. Projecten hebben betrekking op het beheer van archiefgegevens, het behoud van digitaal erfgoed en collectie distributiesystemen.

Mediakunst.net
Pier is momenteel hoofd digitaal ontwerp voor Mediakunst.net. Mediakunst.net is een spin-off van LI-MA (huidige spelling LIMA), een gedeelde online museumcatalogus. Het Mediakunst.net consortium wordt beschouwd als een best practice van Nederlandse museale samenwerking. De consortiumpartners zijn het Stedelijk Museum Amsterdam, het Van Abbemuseum, Frans Hals Museum, het Ministerie voor het Cultureel Erfgoed, De Appel en LI-MA. Op dit moment werkt Mediakunst.net samen met Wikimedia om institutionele kunstenaarsbiografieën in museale systemen collectief te beheren, zie Mediakunst.net/public.

De Perskamer / Dropper
In 2020 begint Pier de onderzoeksgroep Dropper met het LI-MA IT-team en Gaby Wijers, de directeur van LI-MA. De stichting bouwt expertise op het gebied van digitaal ontwerp en dialoog met stakeholders in de cultureel-erfgoedsector. Met Dropper onderzoekt Pier in samenwerking met webontwikkelaar Jaap van der Kreeft digitale tools voor het beheer en behoud van creatieve processen; hoe een dynamisch proces te documenteren waarbij de kunstenaar zelf deels nog betrokken is. In samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werd een verkennend traject van zes maanden uitgevoerd. De Unesco-perskamer van Gerrit Rietveld diende als case studie. Een Startsubsidie Digitale Cultuur werd in 2020 aan Pier Taylor door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie toegekend aan De Perskamer, voor ontwerpend onderzoek naar nieuwe online tentoonstellingsvormen, aan de hand van Unesco’s perskamer. Inzichten worden meegenomen in de ontwikkeling van Mediakunst.net.